Jordskokksuppe!
Vi har en åker med Jordskokk! Jordskokken ble mye brukt før poteten kom til Norge.
I jordskokkåkeren kan alle nye og gamle andelsbønder forsyne seg hele vinteren når det ikke er tele i jorda.
Oppskrift på deilig jordskokksuppe fra NRKs Lise Finkenhagen:
Jordskokksuppe
500 g jordskokker
2 hvitløkfedd
2 sjalottløk eller 1 liten løk
2 ss smør eller olivenolje
1 dl hvitvin (kan sløyfes)
3 dl kyllingkraft
5 dl melk
1 dl fløte eller matfløte
salt og kvernet pepper
noen dråper sitronsaft
Tilbehør
stekt chorizopølse, ev. sprøstekt bacon eller spekeskinke
stekte epleterninger og/eller stekte jordskokkskiver
hakkede urter som gressløk, persille eller kjørvel
SLIK GJØR DU
Hakk sjalottløk og hvitløk. Skrell og skjær jordskokkene i små biter.
Smelt smøret i en kasserolle, og fres løk og hvitløk over middels varme til løken blir bløt uten å få farge. Tilsett jordskokk og la det surre videre under omrøring i et par minutter. Hell i hvitvinen og kok inn til det meste av væsken har fordampet.
Tilsett kraft, melk og fløte. Kok opp og la suppen koke ved svak varme i cirka 20 minutter, eller til jordskokkene er helt møre. Rør av og til, slik at det ikke fester seg i bunnen.
Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Server suppen med ønsket topping.